Brädspel

Brädspel ur ett historiskt perspektiv

Exakt när människan började spela sällskapsspel är svårt att säga, men man vet att brädspel har sin rot i forna Egypten. Schack, go och backgammon är exempel på spel som har en lång traditionell bakgrund. Sällskapsspelet är ett intresse som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Trots det moderna tekniksamhället har vi inte tröttnat på sällskapsspel, det visar siffrorna tydligt. Även om vi spenderar mer tid framför datorn, så uppfyller brädspelet fortfarande ett socialt behov. Försäljningen av brädspel har stigit sedan 1996 och fortsätter att stiga. Kanske är vi paradoxalt nog inne i en guldålder för det enkla men roliga sättet att spela.

Utöver brädspel, är levande spel (lajv) oerhört populärt. Lajv går ut på att deltagarna gestaltar en påhittad roll som de agerar ut. Till skillnad från vanligt rollspel, använder man sig av rekvisita i en fysisk miljö när man utövar lajvspel.

Brädspel för alla smaker

Vare sig du tycker om abstrakta spel med hjärnträning i centrum, spännande krigsspel med strategiska inslag, eller kanske ett roligt partyspel på en fest, så kan du vara säker på att du hittar något som passar just dig. Du kan umgås och ha roligt med vänner och familj samtidigt som du lär dig något nytt. Den stora fördelen med brädspel är att det finns massor med olika spel med blandade svårighetsgrader och spel som är enkla att leva sig in i.

Exempel på spel som kombinerar spänning och inlevelse är Settlers of Catan, ett riktigt trevligt brädspel för tre till fyra spelare. Spelbrädet är uppbyggt av ett antal formade brickor som varierar från spel till spel. Spelet går ut på att bygga ut sin koloni med hjälp av resurserna man samlar in. I början av spelets gång kastar man två tärningar, och summan av dessa utgör utdelningen av naturresurser. Man kan även handla och byta resurser med varandra under spelets gång. Spelet är så populärt att det nu finns både SM och VM mästerskap i Settlers of Catan.

Carcassonne – Simpelt men roligt

Brädspel är det ny(gamla) sättet att umgås

Carcassonne är ett intressant brädspel som dundrat ner på allt fler middagsbord på senare tid. Spelplanen i Carcassonne existerar inte från start, utan det är spelarna själva som bygger den genom att placera ut brickor i form av landskap. Under spelets gång bygger man även ut sitt område med städer, vägar, kloster och andra typer av brickor. Varje deltagare försöker kontrollera dessa genom att placera ut sina följeslagare för att få poäng. Slutspelet handlar om att bygga och kontrollera så stora städer som möjligt men samtidigt försöka sätta käppar i hjulet för sina motståndares planer.

Allt eftersom man bekantar sig med detta fantastiska brädspel utvecklas nya strategier och möjligheter. Ingen spelplan blir lik den andre då landskapsbrickorna dras slumpvis. Carcassonne handlar om att använda sin kreativa sida och bygga det perfekta landskapet. Spelet passar perfekt som familjespel eller inkörsport till att spela sällskapsspel. Carcassonne är ett spel som är komplext men också lätt att lära sig och samtidigt vidhåller en hög interaktiv nivå. Efterfrågan på expansioner till spelet har varit stor, och nu finns sju omåttligt populära sådana att köpa.

Ett nygammalt sätt att umgås

Spel är i dag en vuxen hobby, brädspel bildar broar som inte är enkla att bygga i dagens IT-samhälle mellan barn, unga och äldre. Vi kan alla spela och ha roligt på samma villkor. Det finns spel för alla olika smaker och åldrar och det passar in i stort sätt på alla högtider eller festligheter. Att spela spel är ett bra sätt att umgås, skratta och ha kul ihop. Som om inte det vore nog, så är brädspel även ett bra sätt att utveckla tanke, logik och kunskap. Det fyller alltså en stor social samt pedagogisk roll i våra liv.