Dixit

Dixit

Dixit är ett annorlunda och poetiskt sällskapsspel som gjort stor succé världen över. Det skapades av fransmannen Jean-Louis Roubira och illustrerades av Marie Cardouat. Omslaget har ett fantasy tema som skildrar en sagovärld bortom vår egen. Spelet gavs ut 2008, och idag finns det även en rad expansioner. Dixit är ett spel som verkligen låter fantasin springa iväg. Det gäller att kombinera list med ett stort mått påhittighet. Spelet tilltalar inte endast inbitna sällskapsspelsfantaster, de vackra bilderna har hämtat inspiration från konstens och litteraturens värld. Spelkorten är detaljerade, och varje speldeltagare associerar till dem utifrån sina egna erfarenheter. Här kan du läsa mer om spelets regler samt den annorlunda historien bakom spelets uppkomst.

Dixit – Spelets regler

Dixit sätter intellekt och fantasi på prov

Hur spelar man Dixit? Spelet består av 84 fantasifullt illustrerade kort. Alla kort är olika varandra, men ofta har de en gemensam nämnare. Spelet kan spelas av tre till sex deltagare. Den rekommenderade åldern är från åtta år. Spelet går ut på att deltagarna gissar och associerar kring bilderna på spelkorten. Alla spelare har ett visst antal kort i handen. Spelet spelas i flera rundor, där en av spelarna i tur och ordning agerar spelledare. Spelledaren väljer ut ett av sina kort och beskriver det diffust, genom en association. De andra spelarna väljer ut ett av sina kort som passar in på spelledarens beskrivning.

Korten blandas och läggs sedan upp på bordet med bildsidan uppåt. Sedan ska alla, utom spelledaren, försöka identifiera spelledarens utvalda kort. Om alla deltagare gissar rätt får de två poäng var, alla utom spelledaren som får noll poäng. Om ingen gissar rätt så får alla utom spelledaren noll poäng. Det gäller alltså för spelledaren att vara lagom exakt i sin beskrivning. Om endast någon eller några spelare gissar rätt, får de samt spelledaren tre poäng. Alla som dessutom lyckats lura någon annan att gissa på deras kort, får en poäng för varje lurad medspelare. För varje poäng flyttas spelpjäser framåt på en poängslinga, först i mål vinner Dixit!

Historien bakom spelet

Vilka är det då som står bakom Dixit? Spelet skapades av Jean-Louis Roubira, en fransk barnpsykolog. Roubira är specialist på området relationer mellan mor och barn, och har för vana att klippa ut bilder ur tidningar för barn för att använda i sitt arbete. Han kom på idén att skapa ett spel som bygger på bilder och fantasi, ett spel som låter alla få uttrycka sin personlighet. Roubira arbetade under 2000-talets första hälft på ett behandlingshem för unga förbrytare. Han testade sin spelidé genom att spela tillsammans med sina unga patienter. Spelet gjorde dundersuccé, även hos de ungdomar som inte hade för vana att spela sällskapsspel.

Bilderna till Dixit har skapats av illustratören Marie Cardouat. Jean-Louis Roubira gav henne instruktioner att illustrera kort med inspiration från verk av berömdheter såsom Salvador Dali, René Magritte och Lewis Caroll. Han ville att korten skulle illustrera teman såsom frihet, poesi och kärlek. Korten skulle vara drömlika och poetiska utan att för den skull vara barnsliga. Det tog Cardouat sju månader att färdigställa de 24 första korten. Men när Roubira, år 2002, först försökte sälja in Dixit hos olika spelproducenter, var det ingen som var intresserad av spelet. Det ansågs vara för originellt och alldeles för annorlunda för spelmarknaden. Det var tillslut en man vid namn Régis Bonnessée som fick upp ögonen för spelet. Hans alldeles nyöppnade företag Libellud gav ut spelet i december 2008. Spelet blir en omedelbar succé och exporteras snart utanför Frankrikes gränser.

En succé världen över

Dixit är idag översatt till åtta olika språk. 2010 blev det utsett till den prestigefyllda tyska titeln ”Årets spel”. Spelet har även tagit sig långt utanför Europas gränser och har blivit en riktig försäljningssuccé i USA. Även sydkoreanerna har fått upp ögonen för Dixit. Där grundlades spelets popularitet när det figurerade i en sitcom. Vad är det då som gjort spelet så populärt? Kanske är det faktum att det är ett spel som inte är barnsligt, men ändå kan spelas av nästan hela familjen. Det talar både till intellekt och fantasi. Även de som inte är inbitna spelfantaster kan njuta av de vackra illustrationerna. Dessutom är reglerna enkla att förstå. Spelet går snabbt och inbjuder till skratt och gemenskap.