Magic

Magic

Magic the gathering är ett av världens största kortspel som engagerar upp emot tjugo miljoner aktiva spelare världen över. Det skapades av Richard Garfield och de första korten gavs ut redan 1993. Magic är det första samlarkortspelet som gavs ut och det fortsätter locka fler och fler spelare för varje år. I Sverige finns det ett community vid namn SvenskaMagic som har över 28 000 medlemmar, där man förutom att diskutera kortspelet även kan köpa, byta och sälja kort med andra spelare i Sverige, Norge och Danmark. Man kan även köpa och spela spelet i en mängd spelföreningar och butiker i vårt avlånga land.

Magic – så fungerar det

Magic är ett spel med mycket enkla regler, vilket gör att det passar majoriteten av de som tycker om sällskapsspel eller rollspel oavsett ålder. Men det är samtidigt svårt att bemästra och bjuder in till ändlösa timmar av spelande. Spelet spelas oftast en mot en, där varje spelare ikläder sig rollen av en mäktig trollkarl. Varje spelare har tjugo liv och en egen kortlek när spelet börjar. Den spelaren som snabbast får ner den andre till noll liv har vunnit. Detta gör man genom att spela trollformler (spells) och attackera med varelser (creatures). Motståndaren försvarar sig och svarar med samma mynt.

Magic kan även spelas med fyrtio liv och fyra mot fyra. Det tar då nästan formen av ett brädspel där matcherna håller på betydligt längre och bjuder in till gemenskap och mer vänskapligt spelande. Denna form kallas oftast EDH i folkmun. Det finns cirka 50 000 olika Magic-kort vilket gör att varje lek oftast är unik, men i stora turneringar spelas ofta de bästa kortlekarna, ibland med små förändringar och personliga favoritkort. Internet har påverkat spelet eftersom det idag är enklare att se vilka kortlekar proffsen spelar och sedan kopiera dem. Förståeligt när priset för en vinst i en stor turnering kan uppgå till en halv miljon kronor.

Magic för fattiga och rika

Det är tacksamt att komma in som nybörjare i Magic eftersom det oftast finns en gemenskap i spelföreningarna. Där finns erfarna spelare som mer än gärna hjälper ungdomar och andra nybörjare att bygga sin första kortlek och att lära sig spelet. En kortlek kan kosta allt från 200 kronor upp till över 100 000 kronor. Med det sagt handlar detta om olika format av spelet, vilket gör att nybörjarna sällan tvingas möta de spelare som har de dyraste kortlekarna. Dessa byggs i ett format som kallas vintage, där alla kort är tillåtna, medan nybörjare oftast börjar spela ett format som heter standard, där enbart de senaste utgåvorna är tillåtna.

Det dyraste kortet i Magic heter Black Lotus och finns bara tryckt i de tre första expansionerna som gavs ut i början av 1990-talet. Den billigaste versionen av detta kort kostar runt 35 000 kronor, medan man brukar säga att den dyraste varianten, från expansionen vid namn Alpha, är ovärderlig. Detta på grund av att det finns så få exemplar av detta kort kvar i världen. En uppskattning kan vara att kortet går på runt 150 000 kronor. Black Lotus ingår i en uppsättning av nio kort som kallas Power Nine och som även de bara trycktes i de första expansionerna. Övriga kort här är Timetwister, Time Walk, Ancestral Recall, Mox Jet, Mox Emerald, Mox Sapphire, Mox Pearl och Mox Ruby. Även dessa kort är väldigt dyra så har du Magic på vinden kan det vara värt en extra koll.

Magic fortsätter engagera och locka

Magic säljs i boosters om femton kort

Magic började tryckas av ett företag som heter Wizards of the Coast, men såldes för ett par år sedan till det belgiska leksaksföretaget Hasbro. Detta företag har dock ingen som helst plan på att sluta med spelet i den närmsta framtiden då korten fortfarande går åt som smör i solsken, och nya expansioner av spelet kommer fortfarande ut med jämna mellanrum för att spelarna inte ska tröttna. Magic är ett bra sätt att möta nya människor och skaffa vänner för de som tycker det är roligt med taktiska spel av olika slag. Det är också utbildande i sig för de yngre, eftersom spelet är på engelska och innehåller en hel del matematik och strategiplanering.