Science Fiction Bokhandeln

Science Fiction Bokhandeln

Bokbranschen har haft det lite knackigt under några år nu. Framförallt små, fysiska, bokhandlar har tappat i omsättning till förmån för ett par stora aktörer som bara säljer böcker online och som därför kan pressa priserna. Science Fiction bokhandeln är ett undantag och i den här artikeln ska vi gå igenom vad Science Fiction Bokhandeln har för affärsidé och hur det kommer sig att det går bra för detta företag som fortfarande satsar på små fysiska butiker. Kortfattat kan man säga att det handlar om smart profilering, stort utbud inom sin genre och kunnig personal i butiker som är mer än bara vanliga butiker.

Science Fiction Bokhandeln är en framgångsrik specialbokhandel

Science Fiction Bokhandeln kan sitt område

Science Fiction och fantasy är en växande litterär genre som allt fler blir intresserade av. För tjugo år sedan kunde man bli klassad som nörd om man intresserade sig detta område men idag är det ren main stream. Science Fiction Bokhandeln har i och med det fått en mycket större kundgrupp och eftersom man funnits länge i branschen har personalen ett kunnande som få andra andra besitter när det gäller detta område. Om man vill arbeta i butiken är kärlek till fantasy och science fiction viktigare än att vara en slipad försäljartyp. Som kund i denna bokhandel kan man få väldigt initierade lästips.

Utöver böcker, säljer bokhandeln allt från spel till filmer och TV-serier. Mytomspunna figurer såsom troll, enhörningar och drakar är vanligt förekommande ämnen i butikens sortiment. Bokhandeln tar in böcker som annars är svåra att hitta i Sverige och som bara säljs i några få exemplar. I bokaffärer som inte är specialiserade är det inte ekonomiskt rationellt att upplåta hyllplats åt titlar som så få köper. Att hålla sig med ett stort utbud är däremot mycket viktigt för en mer specialiserad bokhandel eftersom det ger kunderna en anledning att besöka just den butiken. De flesta köper mer än en bok när de väl besöker affären. Det faktum att man har smala titlar kan alltså leda till att kunderna i fråga väljer att köpa även best sellers just här.

Inte bara böcker

Science Fiction Bokhandeln har blivit en av de viktigaste butikerna när det gäller serier, rollspel och brädspel. Detta är en följd av att man varit lyhörda nog för att förstå att många som gillar science fiction och fantasy även har ett intresse för spel och serier. Två av butikens förgrundsfigurer är före detta rollspelskonstruktörer, så det är ett område som länge funnits med i affärsidén. Den stora satsning på serier har fallit väl ut på senare år och idag kan man även hitta ett brett utbud av brädspel och olika dataspel i de olika filialerna. Möjligheten att, i butiken, prata med personal som faktiskt provat spelen är mycket god.

Att besöka Science Fiction Bokhandeln handlar sällan bara om att köpa några böcker som man vet på förhand att man vill ha. Det är också ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring vad som händer inom de områden som man är intresserad av. Science Fiction bokhandlarna är också kända för att fungera som mötesplatser där man nästan alltid kan hitta någon att prata med som delar ens intresse. Ibland arrangeras signeringar, provspel och andra händelser med anknytning till spel, science fiction och fantasy.

Inte som andra bokhandlar

Science Fiction Bokhandeln har blivit något av en institution för alla som gillar spel och de böcker som kan kategoriseras som science fiction eller fantasy. Denna butik har även ett bra sortiment när det handlar om andra typer av fantastik. Gillar man skräck eller magisk realism är detta en av Sveriges bästa bokhandlare. Inte minst för att personalen kan sitt område samtidigt som själva butikerna blivit viktiga mötesplatser för bok- och spelälskare. Science Fiction Bokhandeln erbjuder även försäljning online och är känd för att informera om de böcker de säljer på ett föredömligt sätt, via utskick och texter som ligger uppe på hemsidan. Det är kort och gott en framgångsrik butikskedja som specialiserat sig på genres som blir allt populärare.l